Prešovská letecká základňa prišla o troch svojich príslušníkov

12.05.2005 Celý región

Nad vchodovou bránou areálu Leteckej základne (lz) generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove veje od rána 11. mája čierna vlajka. Zvestuje, že traja muži - dv...
Nad vchodovou bránou areálu Leteckej základne (lz) generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove veje od rána 11. mája čierna vlajka. Zvestuje, že traja muži - dvaja Prešovčania piloti majori Imrich Gonda a Vladimír Rišian a palubný technik rotmajster Mikuláš Ragáň z obce od Trebišova - už tadiaľto nikdy neprejdú. Zahynuli v noci na 11. mája pri havárii vrtuľníka Mi-24D neďaleko Sabinova.

Cvičné lety bojových vrtuľníkov do odvolania zastavili. Práve jeden z nich sa stal osudným pre spomínanú posádku. V stredu 11. mája lietal nad miestom nešťastia len vrtuľník Mi-17. Mali ho k dispozícii členovia komisie zriadenej náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR na vyšetrenie leteckého nešťastia. Predsedá jej brigádny generál Jaroslav Vývlek, bývalý veliteľ mechanizovanej brigády v Prešove.
Všetku pozornosť podľa veliteľa lz Miroslava Kelemena sústredili na \"monitorovanie a prehodnocovanie\" priestoru o rozmeroch asi 1500 metrov krát 200 metrov. Dokumentujú sa jednotlivé časti vrtuľníka, ktoré sa nachádzajú roztrúsené na zemi, ich presná poloha sa zavádza do máp, aby sa z toho mohla rekonštruovať situácia tesne pred pádom stroja. Kráter pod ním nie je veľký, a to i napriek tomu, že po dopade na zem explodoval. \"Kopíruje podobu vrtuľníka, \" dodal Kelemen. O miere jeho poškodenia sa veliteľ vyjadril slovami, že nie je schopný ďalšej prevádzky.
Spomínaný priestor bol policajne uzavretý, ohradili ho páskami a nepriechodne ho pred zvedavcami strážili vojaci.
Podobné nešťastie sa v histórii lz udialo vo štvrtok 9. októbra 2003 okolo poludnia. Vtedy v katastri obce Pušovce v okrese Prešov pri havárii vrtuľníka Mi-17 zahynuli všetci štyria členovia posádky. Na rozdiel od vtedajšieho prípadu, keď vrtuľník spadol v poli ďaleko od obce, teraz to bolo len pár stoviek metrov od obývaných častí okresného mesta.
Posledná rozlúčka s obeťami nešťastia pri Pušovciach sa konala po piatich dňoch - 14. októbra. Dátum pohrebu obetí od Sabinova ešte nestanovili.
Prokurátor Vojenskej obvodnej prokuratúry (VOP) v Prešove nariadil vyšetrovanie leteckého nešťastia a zaoberá sa ním okresný policajný vyšetrovateľ v Prešove. Vyšetrovanie sa vedie vo veci a to pre spáchanie trestného činu všeobecného ohrozenia.
Svedok nešťastia Matúš Jaco, vysokoškolák zo Sabinova, novinárom večer povedal, že na vrtuľníku odrazu odišiel rotor, \"začalo ho zadrhávať a po malej chvíli mu ten rotor úplne odišiel\". Počul iba ako padá k zemi a tlmený náraz. \"Keď som tu dorazil, boli tu už len trosky a požiarnici, ktorí to tu zalievali s penou, \" konštatoval. Podľa neho bolo síce pod mrakom, ale nepršalo. \"Nezdalo sa mi, že by to bolo nejakým nárazom do niečoho, alebo aby o niečo zavadili, aby leteli nízko pri zemi, \" dodal.
Krátko po nehode miesto, ktoré sa nachádza na lánoch Školského majetku v Sabinove, policajne uzavreli. Vo vzduchu bolo cítiť spáleninu a počuť hukot pracujúcich strojov. Miesto v hlbokej tme osvetľovali silné svetlomety.
(jj)
 

Vyberte región